Radio-items

Radio-items

Hakken van Ivanka - VPRO Bureau Buitenland
De Chinese activist Hua Haifeng werd in mei opgepakt toen hij onderzoek deed naar de arbeidsomstandigheden in een fabriek van Ivanka Trump. Een maand later kwam hij weer vrij, maar onder strikte voorwaarden. Hij wordt constant in de gaten gehouden en mag geen interviews geven aan journalisten. Maar zijn vrouw Deng Guilian wel.

De confronterende kunst van Zhang Dali - VPRO Bureau Buitenland
Een enorme installatie van mensen doorboord met steigerpalen. Het is één van de confronterende kunstwerken van de Chinese kunstenaar Zhang Dali. “Als kunstenaar heb ik de verantwoordelijkheid om kritisch te zijn op de huidige ontwikkelingen.”

Werk voor weduwen in Afghanistan - VPRO Bureau Buitenland
Aanslagen van de Taliban en Islamitische Staat teisteren de Afghaanse hoofdstad Kabul. Maar al is activiste Seema Ghani daar haar leven niet zeker, toch verliet zij Engeland om te helpen haar vaderland weer op te bouwen. Voor haar project om vooral de talrijke weduwen in Afghanistan weer aan een baan te helpen, heeft Ghani een prijs ontvangen.

Advocaat klaagt China aan voor luchtvervuiling - VPRO Bureau Buitenland
Nu Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt, zijn alle ogen op China gericht. Opmerkelijk, want China kampt zelf al jaren met ernstige uchtvervuiling. Advocaat Yu Wensheng stelt hier de Chinese overheid voor verantwoordelijk en sleept die zelfs voor de rechter.

Homohuwelijk in Taiwan - VPRO Bureau Buitenland
Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Taiwan is het eerste land in Azië waar mensen van hetzelfde geslacht nu met elkaar mogen trouwen. Bureau Buitenland belt met Sukey. Zij wil zo snel mogelijk met haar Taiwanese vriendin trouwen.

Knuffel mij, ik ben lesbisch - VPRO Bureau Buitenland
Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai namens de lesbische organisatie Rela. De resultaten waren verbluffend.

Onrust Franse Chinezen in Parijs - VPRO Bureau Buitenland
De grote Chinese gemeenschap in Parijs is woedend. Franse Chinezen demonstreerden voor de vierde avond op rij tegen de moord op Liu Shaoyo. Hij werd doodgeschoten door de Franse politie in het bijzijn van zijn kinderen. Volgens de politie ging het om zelfverdediging, maar nabestaanden hebben het over moord.

Wethouder Van Woensel op het dak van Sting - Sleutelstad
Op het dak, met uitzicht op de Breestraat en de Aalmarkt, hebben bouwvakkers en betrokkenen gistermiddag een hapje en een drankje gedaan. Wethouder Pieter van Woensel mocht de vlag hijsen en de taart aansnijden. Nog even en het gigantische pand, waar straks onder meer De Sting in gaat komen, zal worden geopend.

Reportage presentatie Stadstijgers - Sleutelstad
Leerlingen van het Leonardo College onderzochten een aantal problemen of vraagstukken van de gemeente Leiden. Dit deden ze een week voor de Leidse Stadstijgers begeleid door een aantal vrijwilligers van Stichting Stadslab. Hun conclusies en oplossingen zijn verbluffend.

Marijn Wiersma over de tweede Tedx Leiden - Sleutelstad
De Leidse variant van het populaire sprekersevent Tedx vindt dit jaar voor de tweede keer plaats en heeft het thema Circles of Life. Sprekers met verschillende achtergronden passeren de revue zoals: Marianne van Dijk, Roger Cox, Maria Scordialos en Jakob van Wielink. Marijn Wiersma, medeoprichter van het evenement, over de Leidse insteek van het format.

Contact

© 2018 Cindy Huijgen