Radio-items

Radio-items

Taiwan in het teken van democratie
23 november 2018, VPRO Bureau Buitenland
Naast de lokale verkiezingen mogen Taiwanezen stemmen bij maar liefst tien referenda. De twee belangrijkste onderwerpen gaan over de Taiwanese onafhankelijkheid van China en de rechten van homo’s en lesbiennes.

Reportage: Voorstelling over Aziatische millennials
17 september 2018, VPRO Bureau Buitenland
Hoe gaat de jonge generatie in Azië om met moderne problemen zoals overbevolking, klimaatverandering of eenzaamheid? Na het succes van De Man door Europa reist theatermaker Lucas de Man nu naar zes Aziatische megasteden. Daar ontmoet hij jonge denkers en doeners, die hem het verhaal vertellen van een generatie die klaar is voor radicale verandering.

Trump is een god
10 september 2018, VPRO Bureau Buitenland
De Indiase Bussa Krishna wil een tempel maken voor de Amerikaanse president. Hij aanbidt Donald Trump al drie jaar als een god.

Hoe 346.000 Chinezen hun gegevens in een tentoonstelling belanden
2 mei 2018, VPRO Bureau Buitenland
Dat datalekken een groot probleem zijn bewijst de Chinese kunstenaar Deng Yufeng. In zijn tentoonstelling '346.000 geheimen' hangen vellen papier aan de muur met daarop creditcardgegevens, kentekennummers en online facturen van zijn stadsgenoten.

De Maleisische premier als clown
20 april 2018, VPRO Bureau Buitenland
De Maleisische kunstenaar Fahmi Rezi riskeert een celstraf en een hoge boete omdat hij de Maleisische premier afbeeldde als clown. De tekening werd vaak gedeeld op sociale media en is zo een symbool geworden van protest tegen de overheid.

Afval in oceaan verheven tot kunst
2 maart 2018, VPRO Bureau Buitenland
Fotograaf Janeanne Gilchrist duikt aan de kust bij Schotland om beelden te maken van de vervuilde oceaan. In haar foto-expositie Above Below Beyond verheft ze de plastic tasjes, flesjes en andere troep tot vervreemde kunst.

Reportage: Chinese wortels
19 januari 2018, VPRO Bureau Buitenland
Waar kom ik vandaan en wat is het verhaal van mijn Chinese voorouders? Chinese Nederlanders stellen zichzelf steeds vaker deze vragen en gaan op zoek naar hun familieverhaal in China. Vooral de jonge generatie is nieuwsgierig naar hun culturele identiteit.

Vietnamese protestzangeres
5 januari 2018, VPRO Bureau Buitenland
De Vietnamese zangeres Mai Khoi zingt over het oneerlijke lot van gevangenen in heropvoedkampen in haar land. Eerder wilde zij zich kandidaat stellen voor de verkiezingen in Vietnam, maar dat werd niet door het communistische regime getolereerd. Nu zingt ze dan maar over de verslechterde mensenrechten in haar land.

Hakken van Ivanka
5 oktober 2017, VPRO Bureau Buitenland
De Chinese activist Hua Haifeng werd in mei opgepakt toen hij onderzoek deed naar de arbeidsomstandigheden in een fabriek van Ivanka Trump. Een maand later kwam hij weer vrij, maar onder strikte voorwaarden. Hij wordt constant in de gaten gehouden en mag geen interviews geven aan journalisten. Maar zijn vrouw Deng Guilian wel.

De confronterende kunst van Zhang Dali
30 juni 2017, VPRO Bureau Buitenland
Een enorme installatie van mensen doorboord met steigerpalen. Het is één van de confronterende kunstwerken van de Chinese kunstenaar Zhang Dali. “Als kunstenaar heb ik de verantwoordelijkheid om kritisch te zijn op de huidige ontwikkelingen.”

Werk voor weduwen in Afghanistan
27 juni 2017, VPRO Bureau Buitenland
Aanslagen van de Taliban en Islamitische Staat teisteren de Afghaanse hoofdstad Kabul. Maar al is activiste Seema Ghani daar haar leven niet zeker, toch verliet zij Engeland om te helpen haar vaderland weer op te bouwen. Voor haar project om vooral de talrijke weduwen in Afghanistan weer aan een baan te helpen, heeft Ghani een prijs ontvangen.

Advocaat klaagt China aan voor luchtvervuiling
6 juni 2017, VPRO Bureau Buitenland
Nu Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt, zijn alle ogen op China gericht. Opmerkelijk, want China kampt zelf al jaren met ernstige uchtvervuiling. Advocaat Yu Wensheng stelt hier de Chinese overheid voor verantwoordelijk en sleept die zelfs voor de rechter.

Homohuwelijk in Taiwan
26 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Taiwan is het eerste land in Azië waar mensen van hetzelfde geslacht nu met elkaar mogen trouwen. Bureau Buitenland belt met Sukey. Zij wil zo snel mogelijk met haar Taiwanese vriendin trouwen.

Knuffel mij, ik ben lesbisch
20 april 2017, VPRO Bureau Buitenland
Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai namens de lesbische organisatie Rela. De resultaten waren verbluffend.

Onrust Franse Chinezen in Parijs
31 maart 2017, VPRO Bureau Buitenland
De grote Chinese gemeenschap in Parijs is woedend. Franse Chinezen demonstreerden voor de vierde avond op rij tegen de moord op Liu Shaoyo. Hij werd doodgeschoten door de Franse politie in het bijzijn van zijn kinderen. Volgens de politie ging het om zelfverdediging, maar nabestaanden hebben het over moord.

Wethouder Van Woensel op het dak van Sting
8 november 2013, Sleutelstad
Op het dak, met uitzicht op de Breestraat en de Aalmarkt, hebben bouwvakkers en betrokkenen gistermiddag een hapje en een drankje gedaan. Wethouder Pieter van Woensel mocht de vlag hijsen en de taart aansnijden. Nog even en het gigantische pand, waar straks onder meer De Sting in gaat komen, zal worden geopend.

Reportage: presentatie Stadstijgers
22 november 2013, Sleutelstad
Leerlingen van het Leonardo College onderzochten een aantal problemen of vraagstukken van de gemeente Leiden. Dit deden ze een week voor de Leidse Stadstijgers begeleid door een aantal vrijwilligers van Stichting Stadslab. Hun conclusies en oplossingen zijn verbluffend.

Marijn Wiersma over de tweede Tedx Leiden
5 november 2013, Sleutelstad
De Leidse variant van het populaire sprekersevent Tedx vindt dit jaar voor de tweede keer plaats en heeft het thema Circles of Life. Sprekers met verschillende achtergronden passeren de revue zoals: Marianne van Dijk, Roger Cox, Maria Scordialos en Jakob van Wielink. Marijn Wiersma, medeoprichter van het evenement, over de Leidse insteek van het format.

© 2019 Cindy Huijgen