Radio-items

Radio-items

Order... order! Zo klinkt de Brexit-discussie
29 maart 2019, VPRO Bureau Buitenland
De Britse premier Theresa May heeft zeker 108 keer beloofd dat het Verenigd Koninkrijk op deze dag uit de Europese Unie zou treden. Maar op het moment supreme is het een Brexit-dag zonder Brexit. In onze Battle for Brexit-rubriek een compilatie van de Brexit-storm in een Engels theekopje.

Reportage: Voorstelling over Aziatische millennials
17 september 2018, VPRO Bureau Buitenland
Hoe gaat de jonge generatie in Azië om met moderne problemen zoals overbevolking, klimaatverandering of eenzaamheid? Na het succes van De Man door Europa reist theatermaker Lucas de Man nu naar zes Aziatische megasteden. Daar ontmoet hij jonge denkers en doeners, die hem het verhaal vertellen van een generatie die klaar is voor radicale verandering.

Trump is een god
10 september 2018, VPRO Bureau Buitenland
De Indiase Bussa Krishna wil een tempel maken voor de Amerikaanse president. Hij aanbidt Donald Trump al drie jaar als een god.

Afval in oceaan verheven tot kunst
2 maart 2018, VPRO Bureau Buitenland
Fotograaf Janeanne Gilchrist duikt aan de kust bij Schotland om beelden te maken van de vervuilde oceaan. In haar foto-expositie Above Below Beyond verheft ze de plastic tasjes, flesjes en andere troep tot vervreemde kunst.

Reportage: Chinese wortels
19 januari 2018, VPRO Bureau Buitenland
Waar kom ik vandaan en wat is het verhaal van mijn Chinese voorouders? Chinese Nederlanders stellen zichzelf steeds vaker deze vragen en gaan op zoek naar hun familieverhaal in China. Vooral de jonge generatie is nieuwsgierig naar hun culturele identiteit.

Werk voor weduwen in Afghanistan
27 juni 2017, VPRO Bureau Buitenland
Aanslagen van de Taliban en Islamitische Staat teisteren de Afghaanse hoofdstad Kabul. Maar al is activiste Seema Ghani daar haar leven niet zeker, toch verliet zij Engeland om te helpen haar vaderland weer op te bouwen. Voor haar project om vooral de talrijke weduwen in Afghanistan weer aan een baan te helpen, heeft Ghani een prijs ontvangen.

Homohuwelijk in Taiwan
26 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Taiwan is het eerste land in Azië waar mensen van hetzelfde geslacht nu met elkaar mogen trouwen. Bureau Buitenland belt met Sukey. Zij wil zo snel mogelijk met haar Taiwanese vriendin trouwen.

Knuffel mij, ik ben lesbisch
20 april 2017, VPRO Bureau Buitenland
Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai namens de lesbische organisatie Rela. De resultaten waren verbluffend.

Onrust Franse Chinezen in Parijs
31 maart 2017, VPRO Bureau Buitenland
De grote Chinese gemeenschap in Parijs is woedend. Franse Chinezen demonstreerden voor de vierde avond op rij tegen de moord op Liu Shaoyo. Hij werd doodgeschoten door de Franse politie in het bijzijn van zijn kinderen. Volgens de politie ging het om zelfverdediging, maar nabestaanden hebben het over moord.

Wethouder Van Woensel op het dak van Sting
8 november 2013, Sleutelstad
Op het dak, met uitzicht op de Breestraat en de Aalmarkt, hebben bouwvakkers en betrokkenen gistermiddag een hapje en een drankje gedaan. Wethouder Pieter van Woensel mocht de vlag hijsen en de taart aansnijden. Nog even en het gigantische pand, waar straks onder meer De Sting in gaat komen, zal worden geopend.

Reportage: presentatie Stadstijgers
22 november 2013, Sleutelstad
Leerlingen van het Leonardo College onderzochten een aantal problemen of vraagstukken van de gemeente Leiden. Dit deden ze een week voor de Leidse Stadstijgers begeleid door een aantal vrijwilligers van Stichting Stadslab. Hun conclusies en oplossingen zijn verbluffend.

Marijn Wiersma over de tweede Tedx Leiden
5 november 2013, Sleutelstad
De Leidse variant van het populaire sprekersevent Tedx vindt dit jaar voor de tweede keer plaats en heeft het thema Circles of Life. Sprekers met verschillende achtergronden passeren de revue zoals: Marianne van Dijk, Roger Cox, Maria Scordialos en Jakob van Wielink. Marijn Wiersma, medeoprichter van het evenement, over de Leidse insteek van het format.

© 2021 Cindy Huijgen