Extreme maatregelen voor verjaardag

Extreme maatregelen voor verjaardag

Peking Cindy Huijgen

Soms is het een enorme uitdaging om als buitenlander in Peking te wonen en te werken. Dat geldt zeker nu de Chinese hoofdstad zich opmaakt voor de grote verjaardag. Volgende week dinsdag bestaat China 70 jaar en daar kan niemand in Peking omheen.

Het begint met de versiering. Sindskort hangt de Chinese vlag overal, in elke wijk bij elk gebouw en bij de poorten van openbare ruimtes zoals parken. Aan alle lantaarpalen zitten grote, rode lampionnen en overal hangen banners met 70 jaar China.

Op straat is er extra beveiliging in de vorm van politieagenten en militairen. Voorbijgangers worden willekeurig op hun schouders getikt en gevraagd om hun identiteitsbewijs. De Verboden Stad - normaal een trekpleister voor toeristen - is nu al een paar dagen gesloten en zal pas opengaan na de viering van 1 oktober.

De extra beveiliging is ook online te voelen. Het internet is langzamer dan ooit en VPN, dé manier om de Chinese internetmuur te omzeilen, werkt maar mondjesmatig.

Bijkomen van de drukke week en lekker in het weekend in een club een paar biertjes achterover slaan? Dat zal ook even moeten wachten. De meeste clubs willen een inval niet riskeren en houden de deuren gesloten. Afgelopen zaterdag ben ik zelf maar uitgeweken naar ktv: karaoke op zijn Chinees.

Ik prijs me gelukkig dat ik niet rondom het stadium woon waar dagelijks voor de festiviteiten geoefend wordt. Het wordt omwonenden daar verboden om op hun balkon te komen en eigenlijk ook om de gordijnen te openen.

In het weekend zijn de hoofdwegen in Peking gesloten voor voertuigen om ruimte te maken voor de repetities van de militaire parade. Op 1 oktober moet 15.000 man aan die parade meedoen en dat kan alleen vlekkeloos verlopen als zij uitgebreid oefenen.

China grijpt de aanloop naar de verjaardag gretig aan om het land in een goed daglicht te presenteren. Maandag ging een perscentrum voor journalisten open. Het algemene telefoonnummer was bijna de hele dag bezet, maar na een paar pogingen lukte het me iemand aan de lijn te krijgen en mocht ik mijn perskaart komen ophalen. Daarbij kreeg ik een uitgebreide gids in mijn handen gedrukt met informatie over diverse persconferenties en georganiseerde reizen.

Meer dan duizend journalisten hebben zich ingeschreven om bij de militaire parade aanwezig te mogen zijn. Het enige probleem? Er zijn maar een paar honderd plaatsen beschikbaar. Het is één grote loterij wie er uiteindelijk toestemming krijgt, al doet de persafdeling van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uiterste best om elk medium één plek te geven.

Een ding is zeker. Dinsdag 1 oktober wordt een prachtige dag. Er zal geen sprake zijn van luchtvervuiling, de fabrieken rondom Peking zijn al dagen gesloten om dat te garanderen. Maar de meeste mensen in Peking kunnen niet wachten op 2 oktober, als alle extreme maatregelen weer voorbij zijn.

© 2021 Cindy Huijgen