Artikelen

Artikelen

Disney loopt pijnlijk blauwtje in China
16 juli 2010, De Telegraaf
Hoe kan Disney zoveel fouten maken? Dat vragen Chinese sociale mediagebruikers zich massaal af. De eerste officiële trailer van de live-action verfilming van Mulan is net gepubliceerd en zit volgens kritische Chinezen vol historische onjuistheden.

Particulier duikt in aandelen China
7 juli 2019, De Telegraaf
China wil zijn financiële markt nog toegankelijker maken voor buitenlandse beleggers. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang laten weten op de ’jaarlijkse ontmoeting van de nieuwe kampioenen’, beter bekend als de zomereditie van Davos. Nederlandse beleggers kijken al uit naar kansen.

Aziatische millennials zijn progressief, willen een andere wereld en vechten harder
18 september 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Wat weten we eigenlijk over China, of over Japan, en over Korea en de Koreanen? Met die vraag begint theatermaker Lucas De Man zijn nieuwe voorstelling De Man in Azië.

Donald Trump is een god
10 september 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
De Indiase Bussa Krishna zamelt geld in om een tempel te maken voor Donald Trump. Hij aanbidt de Amerikaanse president al drie jaar als een god.

China’s nieuwe vrouw: laat trouwen, één kind en een carrière
20 augustus 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
In China groeit het besef dat vrouwen een belangrijk onderdeel zijn van de economie. Dat is een grote verandering in een land waar familie, huwelijk en kinderen altijd het hoogste doel waren. Hoe gaan Chinese vrouwen hiermee om?

Met je eigen graf jouw grond beschermen tegen landroof
13 juli 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Weduwe Ngoen Boen uit Cambodja weigert haar land te verkopen en het dorp te verlaten. Het bedrijf dat de grond van haar dorpsgenoten massaal opkoopt, is volgens haar schuldig aan landroof.

De schoonheid van afval onder water
26 februari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Fotograaf Janeanne Gilchrist duikt aan de kust bij Schotland om beelden te maken van de vervuilde oceaan. ‘Het heeft iets buitenaards, plastic tasjes, flesjes en andere troep in het water.’ Met haar foto-expositie Above Below Beyond geeft ze een uniek kijkje in de onderwaterwereld.

Wat veteranen en vluchtelingen gemeen hebben
14 februari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Hoe veilig is het in Nederland? Die vraag stelde schrijfster en antropoloog Roanne van Voorst aan vluchtelingen en veteranen. ‘Uit hun verhalen merk je dat het helemaal niet zo goed is in ons land.’

Chinese Nederlanders steeds vaker op zoek naar hun wortels in China
19 januari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Chinese Nederlanders gaan steeds vaker op zoek naar hun wortels in China. Verslaggever Cindy Huijgen bezocht de in Limburg opgegroeide Wang An Oe die haar Chinese roots vond.

Gay Games voor het eerst naar Azië
10 november 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Voor het eerst in de geschiedenis komen de Gay Games naar Azië. De Chinese stad Hongkong zal de elfde editie van het roze sportevenement in 2022 organiseren. "Dit is heel uniek, ik denk dat het voor positieve verandering kan zorgen wat betreft de homo-acceptatie hier", zegt Dennis Philipse (44), oprichter en voorzitter van de Gay Games-organisatie in Hongkong.

Homohuwelijk in Taiwan
26 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Dat is een mijlpaal voor Azië, Taiwan is het eerste land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen.

De zielen van China
19 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Godsdienst als een belangrijk middel voor de ontwikkeling van China. Dat lijkt niet te kloppen met het beeld van China waar religie juist wordt onderdrukt. In het recent verschenen boek Souls of China laat Ian Johnson zien dat de Chinese overheid zich nu actief inzet om religie te stimuleren.

'Knuffel mij, ik ben lesbisch'
20 april 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘Knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai. De resultaten waren verbluffend.

Crisismanagement: snelheid of voorbereiding?
24 maart 2017, Monalyse
De klok gaat dit weekend een uur vooruit. Dat is een uur minder slaap of een uur korter werken als je een nachtdienst draait. Bepaald geen punt voor de meesten van ons, maar voor een woordvoerder of PR-medewerker die met een plotselinge crisis te maken krijgt is een uur cruciaal. De vraag is: wat doet hij met zijn tijd? Gaat hij voor snelheid of voor voorbereiding?

Het patroon van de mediahype
22 september 2016, Monalyse
Media richten zich op nieuwswaardige ontwikkelingen en verslaan andere gebeurtenissen slechts mondjesmaat. Nieuwsgolven lijken soms willekeurig, maar in het geval van een mediahype is er wel degelijk sprake van een patroon. Als bedrijf kun je hierop inspelen, mits je de hype op tijd herkent.

Films kinderrechten van Leidse scholieren in première
8 november 2013, Sleutelstad
Tijdens het Leiden International Film Festival heeft burgemeester Lenferink het UNICEF Kinderrechten Filmfestival feestelijk geopend. Zo’n 350 scholieren uit groep 7 en 8 van Leidse basisscholen zagen hun films in bioscoop Trianon in première gaan.

© 2021 Cindy Huijgen