Artikelen

Artikelen

De schoonheid van afval onder water
26 februari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Fotograaf Janeanne Gilchrist duikt aan de kust bij Schotland om beelden te maken van de vervuilde oceaan. ‘Het heeft iets buitenaards, plastic tasjes, flesjes en andere troep in het water.’ Met haar foto-expositie Above Below Beyond geeft ze een uniek kijkje in de onderwaterwereld.

Wat veteranen en vluchtelingen gemeen hebben
14 februari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Hoe veilig is het in Nederland? Die vraag stelde schrijfster en antropoloog Roanne van Voorst aan vluchtelingen en veteranen. ‘Uit hun verhalen merk je dat het helemaal niet zo goed is in ons land.’

Verbod op hiphop in China
29 januari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Bad bitch, good girls like me, we are so hot whatever. Aan dit soort teksten moet een einde komen, vindt China. Met een nieuw verbod doet de Chinese regering 'smaakloze' hiphopmuziek in de ban.

Chinese Nederlanders steeds vaker op zoek naar hun wortels in China
19 januari 2018, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Chinese Nederlanders gaan steeds vaker op zoek naar hun wortels in China. Verslaggever Cindy Huijgen bezocht de in Limburg opgegroeide Wang An Oe die haar Chinese roots vond.

Gay Games voor het eerst naar Azië
10 november 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Voor het eerst in de geschiedenis komen de Gay Games naar Azië. De Chinese stad Hongkong zal de elfde editie van het roze sportevenement in 2022 organiseren. "Dit is heel uniek, ik denk dat het voor positieve verandering kan zorgen wat betreft de homo-acceptatie hier", zegt Dennis Philipse (44), oprichter en voorzitter van de Gay Games-organisatie in Hongkong.

Hoeveel invloed heeft Xi Jinping?
11 oktober 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Grenzen met Tibet sluiten, mensenrechtenactivisten oppakken en WhatsApp blokkeren. China treft de gebruikelijke voorbereidingen en maatregelen voor een groot evenement. Volgende week begint het negentiende Nationale Congres van de Communistische Chinese Partij (CCP). De belangrijkste vraag: komt president Xi Jinping sterker uit het partijcongres?

De confronterende kunst van Zhang Dali
30 juni 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Een enorme installatie van mensen doorboord met steigerpalen. Het is één van de confronterende kunstwerken van de Chinese kunstenaar Zhang Dali. “Als kunstenaar heb ik de verantwoordelijkheid om kritisch te zijn op de huidige ontwikkelingen.”

Homohuwelijk in Taiwan
26 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Dat is een mijlpaal voor Azië, Taiwan is het eerste land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen.

De zielen van China
19 mei 2017, VPRO Bureau Buitenland
Godsdienst als een belangrijk middel voor de ontwikkeling van China. Dat lijkt niet te kloppen met het beeld van China waar religie juist wordt onderdrukt. In het recent verschenen boek Souls of China laat Ian Johnson zien dat de Chinese overheid zich nu actief inzet om religie te stimuleren.

'Knuffel mij, ik ben lesbisch'
20 april 2017, NPO Radio 1, VPRO Bureau Buitenland
Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘Knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai. De resultaten waren verbluffend.

Crisismanagement: snelheid of voorbereiding?
24 maart 2017, Monalyse
De klok gaat dit weekend een uur vooruit. Dat is een uur minder slaap of een uur korter werken als je een nachtdienst draait. Bepaald geen punt voor de meesten van ons, maar voor een woordvoerder of PR-medewerker die met een plotselinge crisis te maken krijgt is een uur cruciaal. De vraag is: wat doet hij met zijn tijd? Gaat hij voor snelheid of voor voorbereiding?

Het patroon van de mediahype
22 september 2016, Monalyse
Media richten zich op nieuwswaardige ontwikkelingen en verslaan andere gebeurtenissen slechts mondjesmaat. Nieuwsgolven lijken soms willekeurig, maar in het geval van een mediahype is er wel degelijk sprake van een patroon. Als bedrijf kun je hierop inspelen, mits je de hype op tijd herkent.

Films kinderrechten van Leidse scholieren in première
8 november 2013, Sleutelstad
Tijdens het Leiden International Film Festival heeft burgemeester Lenferink het UNICEF Kinderrechten Filmfestival feestelijk geopend. Zo’n 350 scholieren uit groep 7 en 8 van Leidse basisscholen zagen hun films in bioscoop Trianon in première gaan.

© 2018 Cindy Huijgen